krizes

Interjera dizains krīzes periodā

Uz ko var ekonomēt, bet uz ko nē.

2008.gada beigās interjera dizaina tirgus burtiski pamira. Tas nav arī brīnums — šajā periodā daudzi nezināja kā vispār izvērsīsies pasaules finansiāla krīze. Baumoja par trešo pasaules karu un par pasaules beigām — tad jau nevar domāt par remontu vai interjera dizainu.

Tomēr pašlaik gaisā sajūtama pavasara tuvošanās, daba iekustējusies — un ļaužu prāti arī. Pat vispesimistiskāk noskaņotajam kļuva skaidrs, ka vai nu krīze ir vai nav, bet dzīve turpinās. Gribētos uz pāris gadiem iemigt un pamosties jau stabilizētā ekonomiskā situācijā, bet tā ir utopija. Vajag dzīvot tālāk, kalt plānus, attīstīties — un beigu beigās, remontēt.
No vienas puses – remontēt vai būvēt māju finansiālās krīzes periodā ir visai izdevīgi. Cenas materiāliem pazeminās, meistari ir ar mieru strādāt par pilnīgi pieņemamām, bet dažbrīd pat vispār par smieklīgu naudu. Atlaides visos mēbeļu salonos, visi ražotāji un piegādātāji piedāvā lieliskus bonusus un akcijas. Un arī ieguldījumi privātajā mājā un mājīgumā ir īpaši izdevīgi esošajā situācijā — krīze pāries, bet mājīgums paliks….

No otras puses lielu naudu ieguldīt mājoklī tik nestabilos apstākļos nav saprātīgi — un nav jau arī tās lielās naudas. Tādēļ atliek iemācīties ekonomēt — bet darīt to vajag ar prātu. Tur mums nāk palīgā mūžsena tautas gudrība.

«Septiņas reizes nomēri — vienu reizi nogriez»

Īpašu uzmanību vajadzētu pievērst projektēšanas un plānošanas procesam. Pirms uzsākt remontu, vajag smalki iztēloties gala rezultātu un visus šķēršļus, kas stāsies ceļā tā sasniegšanai. Stingras ekonomijas apstākļos vēl lielāku nozīmi, kā agrāk, iegūst detalizēts dizaina-projekts, kas ir radīts ar profesionāla dizainera-interjerista palīdzību, vai patstāvīgi. Projekts ļaus minimizēt dārgas pārbūves remonta procesā, precīzi aprēķināt tā vai cita materiāla nepieciešamo daudzumu, pārliecināties, ka nopirktās mēbeles bez problēmām ieņems savu vietu.

Ideālā variantā vēl līdz remontdarbu sākumam jums ir nepieciešams pilnībā pabeigts dizaina projekts, kā arī projekta tāme un visu darbu grafiks ar skaidru izpildes secību un termiņiem. Tas ļaus ne tikai veikt visus darbus tehnoloģiski pareizi, bet arī atpestīs jūs no strādnieku dīkstāves (kam parasti sekas ir remonta padārdzināšanās) brigāžu dīkstāves situācijas vai telpas dīkstāves (skaitītājs maksai par telpu un komunālajiem pakalpojumiem arī tikšķ). Tāpat grafiks ļaus jums prognozēt tēriņu daudzumu un secību, un izmaksas projekta gaitā.

Protams, es rekomendēju vērsties pie profesionāla dizainera-interjerista. Profesionālis projektu izveidos daudz ātrāk, precīzāk un pilnīgāk, nekā jūs to varētu izdarīt patstāvīgi, nerunājot nemaz jau par to, ka katram ir jānodarbojas ar savu lietu. Un ekonomēt uz dizaineru pakalpojumiem, izvēloties lētāku vai griežoties vispār pie studenta, es neiesaku. Lēts, nekvalitatīvs vai nepilnīgs projekts nedos jums visas tās priekšrocības, kas ir norādītas augstāk, — gluži pretēji, tas var izprovocēt liekus izdevumus, gaidīšanu un pārtaisīšanu.

«Skopais maksā divreiz»

Remontdarbu laikā darbojas viens ļoti vienkāršs likums — nedrīkst ekonomēt uz to, kas ir darīts gadu desmitiem. Ēkas konstrukcija, pamati un jumts, kanalizācijas un ūdensapgādes caurules, ventilācijas un kondicionēšanas sistēma, elektroinstalācija — visa tā remonts un aizstāšana prasa lielus finansiālus un darba patēriņus, kā arī ir saistīti ar sarežģītiem un netīriem remontdarbiem. Tādēļ visi bāzes darbi ir jāveic augstā līmenī, lai tuvākajos gados jums nerastos vajadzība pēc remonta. Dodiet priekšroku firmām un produktiem, kam ir garantija.

Tāpat es nerekomendēju ekonomēt uz durvju, logu, apkures radiatoru rēķina. Bet rozešu un slēdžu rāmīšus gan varat iegādāties pašus vienkāršākos un ne dārgus.

Pirmais jautājums, kurš parasti rodas remonta laikā — kādu klāsim grīdu? Dzīvojamo telpu līderis mums arvien ir lamināts — un, pēc manām domām, pilnīgi veltīgi. Lamināts ir elektrostatisks, tas «skan», nerunājot nemaz jau par to, ka lētākie lamināta veidi, mūsu klimatam ar tā mainīgo mitrumu, itin bieži nav pietiekami labas kvalitātes. Par šī materiāla ekoloģisko pusi pat runāt nenākas. Tādēļ, ja ir iespēja — ir jēga nopietni padomāt par koka grīdām (parkets, masīvs dēlis vai spundēts dēlis).
Tomēr, koks — tas ir diezgan dārgs materiāls, kas krīzes nosacījumos itin bieži ir izšķirošais faktors. Cits izplatītākais materiāls grīdām ir akmens un flīzes. Tomēr, mūsu klimatam tie ir pārāk auksti, tādēļ tos izmantojot vajag padomāt par grīdu apsildīšanas sistēmas ierīkošanu. Bet tas nes papildus izdevumus, kā remonta stadijā, tā arī ekspluatācijā.

Eksistē lielisks materiāls, par kuru pēdējā laikā kaut kā ir piemirsts — linolejs. Iespējams, šīs aizmirstības cēlonis slēpjas mūsu padomju pagātnē, vairākumam cilvēkiem vārds «linolejs» asociējas ar kaut ko nekvalitatīvu, no plastmasas, pelēki-brūnā krāsā ar briesmīgu ornamentu Bet tas ir tikai vecs stereotips, mūsdienu linoleji izskatās pilnīgi citādi.

Dabiskie (bet tātad ekoloģiski) linoleji ir ražoti no dabiskām eļļām, tiek ietonēti desmitiem pievilcīgās krāsās. Tie tiek ražoti atšķirīga platuma ruļļos, kas ļauj tos ieklāt bez šuvēm. Tomēr pat ja šuve ir nepieciešama — mūsdienu tehnoloģijas ļauj to izveidot pilnīgi nemanāmu. Tāpat iespējams radīt jebkādus attēlus un ornamentus, kombinējot vairākus linolejus vienā telpā.
Vārdu sakot, ja jūs meklējat ekoloģisku, nedārgu, praktisku un vizuāli pievilcīgu grīdas segumu — rekomendēju pievērst pašu lielāko uzmanību linolejam.

Kas attiecas uz sienām, tad šeit atkal jau rodas iespēja ietaupīt. Sienas ir ideāli jāsagatavo un jāizlīdzina saskaņā ar tehnoloģiju — izmantojot montāžas sieta un pretsēnīšu sastāvu. Bet pēc tam tās var vienkārši nokrāsot ar kvalitatīvu krāsu — tas nav dārgi, ir praktiski un ļaus jebkurā momentā izmainīt telpas dizainu pēc jūsu ieskatiem. Šādu sienu var ar laiku bez īpašiem tēriņiem pārkrāsot, uzklāt attēlu ar trafaretu, apgleznot, uzklāt dekoratīvu krāsojumu vai apmetumu, pārlīmēt tapetes… Vārdu sakot, krāsota siena ir tā ideālā bāze ar kuru vēlāk var rīkoties kā vēlies.

Absolūti tās pašas rekomendācijas attiecas uz griestiem. Daudzlīmeņu griesti pats par sevi jau ir izgājuši no modes, nostieptie griesti vēl arvien ir samērā diezgan dārgi (kaut arī dažreiz tie ir optimālais risinājums). Vienīgais, ko svarīgi atcerēties — nepieciešams tiem iepriekš paredzēt visus apgaismojumus un elektriskos kabeļus.

«Labāk mazāk — taču labāk»

Es neieteiktu ekonomēt uz apgaismojuma daudzumu — mūsu klimatā, kur gadā 9 no 12 mēnešiem valda pelēcība un tumsa, mākslīgais apgaismojums ir nevis greznība, bet nepieciešamība. Bet pirkt dārgus dizaineru gaismekļus gan nav obligāti. Lai tas būtu labas kvalitātes, bet maksimāli vienkāršs. Iespējams, pēc tam jūs tos nomainīsiet — bet varbūt to elegantā vienkāršība izrādīsies kā reiz tas, kas piestāv jūsu interjeram.

To pašu principu var pielietot arī mēbelēm — pērciet kvalitatīvas un maksimāli vienkāršas lietas. Dīvānam, pirmkārt, jābūt ērtam, atvēršanas vai pacelšanas mehānismiem jābūt izturīgiem. Īpaši manu cieņu ieguvuši mūsdienu dīvānu modeļi ar spilveniem — tie izskatās grezni, bet noņemamie spilvenu pārvalki vienlaikus ir ļoti praktiski un ļauj viegli mainīt istabas noskaņu.

Runājot par korpusu mēbelēm, vajag ņemt vērā, ka pašlaik ir milzīgas iespējas mēbeles ražot pēc individuāla pasūtījuma. Tas ir labs risinājums uzreiz vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, jūs varēsiet, mainot furnitūru vai materiālus, būtiski variēt šādu mēbeļu izmaksas. Otrkārt, šādas mēbeles vienmēr tiek gatavotas konkrēti jūsu telpām — tātad, tiek izslēgta nepieciešamība ilgi meklēt gatavu variantu, kura izmēri jums būtu piemēroti.

Mēbeles — tas ir tieši tas punkts, kur ir iespējams būtiski ekonomēt — taču nomainīt mēbeles ir daudz vienkāršāk, nekā grīdas segumu vai radiatorus. Iespējams, ka jums kādreiz ir gribējies paeksperimentēt ar kādu drosmīgu stila vai krāsu risinājumu? Pašlaik ir laiks to darīt — pēc dažiem gadiem, jūs varat pilnībā nomainīt gaisotni. Izņēmums, droši vien, paliek virtuves mēbeles — to montāžas process tomēr ir diezgan darbietilpīgs, tādēļ labāk virtuvi plānot uzreiz uz tuvākajiem 5-10 gadiem.

Bet lai piešķirtu jūsu interjeram šiku un unikālumu, novietojiet vienu vai vairākas oriģinālas mēbeles. Iespējams, tās var būt arī diezgan dārgas, piemēram, dizaineru mēbeles paraugi vai izcili restaurēti antikvariāti. Piemēram, spilgtais Egg krēsls vai galds barokko stilā lieliski izdaiļos jūsu minimālistisko un ekonomisko interjeru, kā arī demonstrēs jūsu labo gaumi.

Dekors un tekstilijas – ir vēl viens veids kā ietaupīt uz interjera rēķina. Es rekomendēju atturēties no sarežģītajiem aizkariem ar lambrekeniem un savilkumiem, kā arī minimizēt žalūziju daudzumu — ar savu ārējo vienkāršību, tie ir pietiekami sarežģīti izgatavojami, un tāpēc nebūt nav lēti. Izmantojiet vienkāršus, gludus audumus elegantās nokrāsās vai ar lielu, bet vienkāršu zīmējumu. Var atteikties no bagātīgiem drapējumiem, bet nevajag ekonomēt uz aizkaru garuma.

Telpas dekorēšana principā ir tas gadījums, kur lētums neiederas. Bet tas nenozīmē, ka interjerā nepieciešams oriģināls gleznojums — to ar panākumiem var aizstāt mākslas fotogrāfija. Pievērsiet uzmanību fotogrāfu iesācēju darbiem — tie itin bieži ir visai oriģināli un arī nepavisam nav dārgi.

Bet ieviest interjerā spilgtus akcentus jums palīdzēs izstrādājumi no stikla un keramikas — vāzes, trauki, pelnutrauki.
Tādējādi, iespējams optimizēt izmaksas un iegūt kopsummā stilīgu un oriģinālu interjeru, neieguldot tajā milzīgus līdzekļus. Iespējams, pēc izkļūšanas no krīzes un, ekonomiskajai situācijai stabilizējoties, jums sagribēsies kaut kas greznāks — nu ko, jūs varēsiet, neizdarot milzīgas izmaiņas, pārveidot jūsu interjeru uz sienu apdares rēķina, aizstājot mēbeles un dekorus. Varbūt, jums iepatiksies iespēja ar nelielu līdzekļu ieguldījumu pilnībā mainīt sava mājokļa veidolu katrus 2-3 gadus. Bet iespējams jūs iemīļosiet minimālismu, un tad jūs vienkārši aizstāsiet nedārgas mēbeles un audumus uz patiesi grezniem priekšmetiem, kas būs raksturīgi tieši šim stilam.